“@ Harakah: Mengapa RAIS BERANI CADANG Tubuh Susuhanjaya SIASAT Punca Kekalahan UMNO”

26 04 2008

Salahuddin Ayub

Thu | Apr 24, 08 | 5:04:20 pm MYT

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) tertarik dengan kenyataan berani Menteri Luar, Dato’ Seri Dr Rais Yatim yang mencadangkan sebuah suruhanjaya ditubuhkan untuk menyiasat punca kekalahan Umno dalam pilihan raya umum yang lepas.

Beliau secara terbuka menyindir Presiden Umno dengan mengatakan jika Kerajaan BN pimpinan Abdullah boleh menubuhkan suruhanjaya kehakiman dan suruhanjaya anti rasuah, mengapa tidak boleh menubuhkan suruhanjaya untuk menyiasat Umno.

Kenyataan ini pada pandangan DPP Pusat bukanlah satu cadangan, tetapi sindiran tajam kepada Presiden Umno yang sedang didesak berundur itu.

berSUMBANGlah untuk kelangsungan laman blog ini. TERIMA KASIH. 🙂

DPP Pusat juga tertarik dengan respon positif yang ditunjukkan oleh Rais Yatim yang cenderung mengikut cadangan bekas bosnya, Tengku Razaliegh Hamzah yang mahukan sistem kuota dihapuskan dalam Umno.

Semenjak Umno Gua Musang mengadakan mesyuarat agung luar biasanya, sudah ramai pemimpin Umno bersuara menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kepemimpinan pengasas Islam Hadhari itu.

Malangnya sebahagian besar mereka melihat halangan utama untuk menjatuhkan Abdullah ialah sistem kuota yang menghendaki sokongan 30 peratus sebagai kelayakan bertanding jawatan Presiden Umno.

Ketika pemimpin bahagian Umno sudah sibuk bercakap soal krisis kepemimpinan ini, Rais Yatim adalah antara pemimpin Umno yang kelihatan setia kepada Abdullah, mungkin kerana skandal lamanya dengan seorang warga asing yang dikatakan mengunci mulut Rais Yatim.

Sebaliknya, pemimpin tertinggi Umno seperti Tan Sri Muhyiddin Yassin terus lantang bersuara bagi mengimbangi Dato’ Seri Najib Razak yang tersepit dengan isu Altantuya.

Kenyataan Tun Dr Mahathir yang menamakan Muhyiddin atau Rais sebagai calon Perdana Menteri telah merancakkan lagi persaingi ini. Semalam Rais Yatim mengambil sikap berkecuali dengan mengucapkan terima kasih kepada Tun Maharhir, tetapi menafikan beliau mahukan jawatan itu.

Selepas menyedari adanya sokongan untuk beliau mendapatkan jawatan tertinggi itu, bekas Timbalan Presiden PMS46 itu mula melahirkan suara yang sama dengan beberapa lagi calon Presiden Umno iaitu Ku Li dan Muhyiddin.

DPP Pusat percaya Rais masih berharap untuk naik lebih tinggi kerana Abdullah pernah menikam kumpulan mereka (Team B) dalam pemilihan Umno 1987. Inilah masa terbaik untuk Rais sekurang-kurangnya berganding dengan Ku Li untuk kali kedua bagi merampas dua kerusi utama Umno, sekali gus kerajaan.

DPP Pusat merasakan tidak mustahil pandangan Tun Mahathir kini mendapat perhatian bekas pemimpin Team B untuk kembali menguasai Umno setelah Abdullah dilihat gagal dalam agenda Hadharinya.

SALAHUDDIN HAJI AYUB
Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat

Kenyataan Media (24 April 2008) – mr

***********************************************************************************************
“JOM! Kita Pakat-pakat Sokong PAS!!!”

berapa ramaikah yang berani menyatakan sokongan mereka terhadap PAS?

untuk lebih lanjut, klik di sini.
***********************************************************************************************

klik di sini untuk paparan video dan diskusi: “PAS FOR ALL ||| PAS Untuk Semua

berSUMBANGlah untuk kelangsungan laman blog ini. TERIMA KASIH. 🙂

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s