“UMNO BANGANG!!! Sengaja Kerat Leher Sendiri!!! ||| HINA ISTANA, UMNO Yang Sebenarnya Memecahkan Melayu Dan Kaum-kaum Lain!!! ||| @ TV PAS”

26 03 2008

Lihat, Baca & Fikir sendiri:
http://tinyurl.com/ywdqcr
http://tinyurl.com/2dmwcu
http://tinyurl.com/28k6rg
http://tinyurl.com/ysq42z
http://tinyurl.com/25mz9n
http://tinyurl.com/3dqb6k
http://tinyurl.com/2lrysx
http://tinyurl.com/38nzl6

TERENGGANU, 25 Mac (tvpas)- Entah apa silapnya, Terengganu terus dihujani kemelut yang masih belum menemui noktah akhirnya walaupun hampir 15 hari pilihanraya umum ke-12 melabuhkan tirainya. Walaupun dapat membentuk kerajaan negeri dengan kemenangan di 24 kerusi DUN, Kini keegoan UMNO yang kononnya menjunjung kedaulatan Raja-raja Melayu mula tercabar apabila pihak Istana Terengganu tidak memperkenankan Datuk Seri Idris Jusoh sebagai menteri besar.

Inilah dilemma yang terpaksa dilalui UMNO Terengganu.

Realitinya, krisis ini bermula pada 10 Mac lalu apabila Istana Terengganu mengumumkan penagguhan Majlis Angkat Sumpah Menteri Besar.

Seterusnya, 12 Mac, desas desus penolakan terhadap menteri besar terdahulu, Datuk Seri Idris Jusoh mula timbul apabila 3 nama disebut-sebut bakal mengambil alih jawatan itu. Mereka ialah Setiausaha Perhubungan UMNO Terengganu merangkap ADUN Ajil, Datuk Rosol Wahid, ADUN Chukai, Datuk Mohamad Awang Tera dan ADUN Kijal, Datuk Ahmad Said.

15 Mac 2008, satu pertemuan yang sepatutnya diadakan di sebuah hotel di Putrajaya antara Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) dengan 24 ADUN UMNO-BN dibatalkan 2 jam sebelum dijadualkan berlangsung, sebelum itu juga Dato Seri Idris Jusoh mengesahkan tidak hadir dalam pertemuan berkenaan.

Sebaliknya, ADUN-ADUN berkenaan bertindak untuk bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berhubung krisis pelantikan Menteri Besar Terengganu.

4 hari selepas itu (19Mac 2008), Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail, mengeluarkan kenyataan bahawa Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, dilarang menjalankan fungsi Sultan Terengganu kecuali sebagai ketua agama Islam, berdasarkan perlembagaan Negara.

Namun segala kemelut terjawab apabila Pejabat Sultan Terengganu melalui MPPR dengan perkenan Sultan Terengganu, akhirnya menamakan Datuk Ahmad Said, ADUN Kijal sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru pada 22 Mac 2008. Ini sama sekali menyanggah watikah lantikan Menteri Besar Terengganu yang dicadangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi iaitu Datuk Seri Idris Jusoh.

Untuk rekod, mengikut peruntukan Fasal 14 Perenggan (2) (a) Undang-undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu (Bab 2) raja negeri diberi kuasa untuk melantik Menteri Besar atas dasar budi bicara baginda.

Disinilah bermulanya kebangkitan ADUN UMNO-BN menyanggah keputusan berkenaan apabila 22 wakil BN bertindak memulau majlis angkat sumpah Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar Terengganu yang baru pada keesokan harinya.

Malah, Setiausaha Agung UMNO yang baru dilantik, Datuk Tengku Adnan Tengku Mansor pula bertindak memberi amaran kepada Ahmad agar tidak menerima pelantikan berkenaan atau menerima tindakan digugurkan dari Barisan Nasional kerana engkar arahan presiden parti.

Tetapi itu tidak menghalang Datuk Ahmad Said menerima watikah pelantikan Menteri Besar daripada MPPR yang diserahkan oleh Yang Dipertua MPPR, Tengku Sri Panglima Raja Tengku Baderulzaman di Istana Tetamu, Kuala Terengganu pada 23 Mac lalu.

Terdahulu, Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Rosol Wahid menyerahkan memorandum bantahan pelantikan Ahmad sebagai Menteri Besar. kepada Setiausaha Penasihat Pemangku Raja Terengganu, Shafie Ali di Istana Tetamu jam 7.50 pagi.

Malam berkenaan, Rosol serta ADUN BN yang lain ke Kuala Lumpur bertemu Perdana Menteri dan mengadakan sidang media. Sekali lagi, kesemua 23 ADUN Terengganu mengulangi ugutan untuk melepaskan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri jika Ahmad dilantik sebagai Menteri Besar.

Dalam kenyataan berasingan, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi jaga sependapat dengan peguam Negara dengan menyifatkan pelantikan Datuk Ahmad Said sebagai Menteri Besar adalah tidak mengikut perlembagaan.

Negara kini tertumpu kepada perbalahan antara Istana dan ADUN Terengganu yang dilihat kian berliku.

http://www.tvpas.com
******************************

Kami rakyat Terengganu menjunjung titah Tuanku & akan sentiasa berada di belakang Tuanku,

***********************************************************************************************
sumber daripada batugiling youtube, tvpas.com.
***********************************************************************************************

***********************************************************************************************
“JOM! Kita Pakat-pakat Sokong PAS!!!”

berapa ramaikah yang berani menyatakan sokongan mereka terhadap PAS?

untuk lebih lanjut, klik di sini.
***********************************************************************************************

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s